Vattensköldpaddan som la ägg vid Skitviken i Västerås. Foto: Magnus Sannemalm

Sköldpaddorna ska utrotas från ”Skitviken” – och alla andra svenska vattendrag

Uppdaterad
Publicerad

Utsläppta och förrymda vattensköldpaddor ska utrotas från de svenska vattendragen. Det har Naturvårdsverket bestämt. SVT har under tidigare år rapporterat hur minst två stycken etablerade sig i ”Skitviken” i Västerås.

Mårdhundsprojektet, som har som uppgift att se till att oönskade djurarter inte etablerar sig i den svenska naturen, har fått ytterligare en art på sin lista. Naturvårdsverket har gett projektet i uppdrag att utrota utsläppta och förrymda vattensköldpaddor.

– I och med att vi inte har påbörjat arbetet med vattensköldpaddorna än, så är det lite tidigt att säga hur många det kan röra sig om, vi vet om ett 40-tal fall i mellersta och södra Sverige, säger P-A Åhlén, som är projektledare för Mårdhundsprojektet.

Under sensommaren 2017 rapporterade SVT om hur minst två vattensköldpaddor lagt ägg vid ”Skitviken” i Västerås. I nuläget är dock ingen vattensköldpadda inrapporterad som upphittad i Västmanland, enligt Artportalen.

Äter skyddsvärda växter och djur

Sköldpaddorna, som kan överleva de svenska vintrarna, är invasiva och kan bland annat bära på allvarliga sjukdomar. De kan även äta upp skyddsvärda växter och djur, enligt Naturvårdsverket.

– Det är betydligt värre i andra europeiska länder, där det redan finns sköldpaddor. Där sprider de sjukdomar och tränger undan de redan befintliga beståndet. Här i Sverige handlar det framförallt om att de äter upp groddjur och insekter, säger P-A Åhlén.

Kan gå fort

Mårdhundsprojektet samarbetar med andra instanser och försöker uppmuntra och uppmana allmänheten att rapportera in när de upptäcker arter som inte hör hemma i den svenska naturen.

– Vi måste ta tag i det nu. När vi började med mårdhundar för 10 år sedan fanns det cirka 100 stycken, nu är de cirka 50. Finland som inte tog tag i problemet direkt, har i dag över 10 000 mårdhundar, trots att de skjuter av 200 000 hundar samt att lika många dödas i trafiken varje år.

– På liknande sätt har även exempelvis mördarsniglar och signalkräftor etablerat sig i Sverige, säger P-A Åhlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.