Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Petri Piiroinen ägaren av tomten i Norberg säger att han inte visste att det var otillåtna massor som lades där: ”Nej, det hade jag stoppat på en gång”. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Think Pink grävde ner miljöfarligt avfall på Petris mark – saneringen kan bli dyr: ”Hade ingen aning”

Publicerad

Norbergs kommun kräver att markägaren sanerar den förorenade tomten i Spännarhyttan, som är aktuell i Think Pink-målet. Men tomtägaren, Petri Piiroinen, vill inte stå för kostnaderna:

– Jag har ju varit naiv att jag har litat på någon och gett tillstånd att agera.

Som ägare till flera bildemonteringar, bland annat i Bålsta, ville Petri Piiroinen utvidga verksamheten. Han hävdar att det var orsaken till att han köpte tomten i Spännarhyttan, Norberg. En före detta anställd skulle sköta utfyllnad av marken innan asfaltering.

– Han skulle få gratis fyllnadsmaterial, tegelkross och betongkross, som någon hade för mycket av och ville bli av med och då tyckte jag att det lät helt ok så jag lät han ta hand om det där, jag blandade mig inte i det mer än så, säger Petri Piiroinen.

Think Pink och miljöskandalen

Starta videon för att höra markägaren Peri Piiroinens förklaring till miljöbrottet på hans tomt: ”Jag blev också lurad.”

Så farliga är nedgrävda soporna i Norberg: ”Absolut det värsta jag sett”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kunde direkt konstatera att det var utfyllt och att man hade material som var avfall”, säger miljöinspektör Leif Markfjärd om fastigheten i Norberg vid hans första besök där. Foto: Fredrik Björkholm/SVT, Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Think Pink och miljöskandalen

Mer i ämnet