Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Risk på lång sikt” – följ med till tomten utanför Norberg och hör miljöinspektör Leif Markfjärd om riskerna och vad som mötte honom när han kom dit första gången. Foto: Fredrik Björkholm/SVT, Polisens förundersökning

Så farliga är soporna Think pink grävt ned i Norberg: ”Absolut det värsta jag sett”

Uppdaterad
Publicerad

I det stora åtalet mot företaget Think Pink, är fyra personer huvudmisstänkta. Det handlar om flera fall av grovt miljöbrott, i Västmanland ingår en fastighet i Norberg. Där misstänks företaget ha grävt ner olika sopor och rivningsmaterial från byggen.

– Jag har jobbat jättelänge och det här är absolut det värsta jag sett vad gäller miljöskada, säger Leif Markfjärd miljöinspektör Norbergs kommun.

Det kan handla om runt 4 500 ton fyllnadsmassor på fastigheten i utkanten av Norberg. Av det bedöms 1-5 procent vara material som inte får finnas där: plast, elkablar, bildäck och annat material. Den uppskattningen görs av en expert från polisens nationellt forensiskt centrum (NFC) i polisför.

NFC har varit på fastigheten i Norberg och tagit omfattande prover i marken som sedan analyserats. Materialet innehåller bland annat uppmätta halter av ämnet PCB7 som är så höga att de bedöms innebära en fara för människors hälsa eller för miljön. Det menar åklagarna i sin stämningsansökan vid åtalet den 28 december 2023.

Think Pink och miljöskandalen

En åsikt som miljöinspektör Leif Markfjärd delvis delar.

– Det är ingen akut risk, men det kan vara en risk på lång sikt.

Det stora rättegången kommer hållas vid Södertörns tingsrätt i södra Stockholm. Det är i nuläget oklart när den inleds.

Bildelar och nedmalt byggavfall – så dumpades det i Norberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur skandalbolaget Think Pink misstänks ha dumpat miljöfarliga avfall på en industritomt i Norberg. Foto: SVT/Polisens förunderssökning

det här är pcb

PCB är ett samlingsnamn för 209 olika giftiga och svårnedbrytbara ämnen (polyklorerade bifenyler). Industrin började använda PCB i stor skala på 1930-talet, bland annat i golv- och fogmassa i byggnader.

PCB är giftigt, långlivat och fettlösligt. Det lagras i fettvävnaden hos levande varelser.

1978 förbjöd Sverige användningen av PCB i nya produkter. 1995 skärptes kraven så att användning av alla produkter som innehåller PCB förbjöds. PCB sprids dock fortfarande till miljön, bland annat via avfallshantering och förbränning men också genom läckage från byggnader och utrustning.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Think Pink och miljöskandalen

Mer i ämnet