Fem personer åtalas för grovt miljöbrott gällande den så kallade ”Skultunatippen” i Skultuna, Västerås kommun. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Miljöbrott har skett i Skultuna och Norberg – nu väcks åtal

Uppdaterad
Publicerad

På en fastighet intill Svartån i Skultuna har en stor mängd sopor förvarats öppet, i balar eller grävts ned. Den så kallade ”Skultunatippen” är en del i det stora Think Pink-åtalet som lämnades in av åklagarna idag. Även på en fastighet i Norberg ska miljöbrott ha begåtts.

Där framgår att ännu en fastighet i Västmanland har använts för deponi av sopor. Den ligger i Norbergs kommun och enligt åtalet ska den brottsliga verksamheten pågått på platsen under 2019 och 2020. Fyra personer står där åtalade för grovt miljöbrott.

Man ska ha tagit emot byggavfall och rivningsavfall som bland annat innehållit plast, bildelar, elavfall, grus och betong. Dessa ska dels ha grävts ned i marken och dels förvarats på marken. Uppmätta halter av ämnet PCB7 har varit så höga att de bedöms innebära en fara för människors hälsa eller för miljön.

Avfallsanläggningen i Skultuna

Bly och arsenik läcker från Skultunatippen

För fastigheten i Skultuna står fem personer åtalade för grovt miljöbrott, ytterligare en person för medhjälp till grovt miljöbrott. Här har en omfattande verksamhet pågått mellan 2018 och 2020. Även här handlar det om olika typer av avfall som trä, plast, elavfall och batterier.

Soporna har delvis grävts ner, delvis förvarats på marken. Halter av bly och koppar har uppmätts i jorden och dessa bedöms kunna innebära fara för människors hälsa, även fara för miljön. I lakvattnet från fastigheten har bland annat bly och arsenik uppmätts. Halterna bedöms ha viss risk för att kunna påverka människors hälsa eller påverka miljön negativt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Största miljöbrottet i Sverige” – hör åklagaren om åtalet som väckts mot de inblandade i Think pink-härvan. Gärningarna ska ha begåtts mellan januari 2015 och oktober 2020. Foto: Claudio Bresciani/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avfallsanläggningen i Skultuna

Mer i ämnet