Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Köpings kommuns demensteam har sett en ökning av yngre patienter runt 50-60 år med alzheimers. Linda Jakobsson, specialistsjuksköterska berättar även att alkoholrelaterad demenssjukdom växer. Foto: Ludwig Vesterström/SVT

Demensteamet i Köping: ”Ser en ökning bland yngre”

Publicerad

Demensteamet i Köping ser en ökning – framförallt är det fler yngre patienter med alzheimers. Men även gruppen med en alkoholrelaterad demenssjukdom växer.

– Vi har sett en ganska kraftig ökning och det ser man främst på den boendelista som finns, säger Linda Jakobsson som är specialistsjuksköterska demensvård, inom Köpings kommun.

Under de senaste åren har Linda Jakobsson sett en ökning av patienter. En ökning hon stundvis upplever som tuff, speciellt när de yngre patienterna runt 50-60 år kommer till teamet.

Ett möte som etsat sig fast hos Linda är första gången hon träffade en yngre patient med alzheimers.

– Hon var runt 60 år. Det är jättetufft att sitta där med familjen, hon hade ju barn som var yngre än mig, berättar hon.

I klippet berättar Linda Jakobsson om ökning av patienter med en demenssjukdom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.