Foto: SVT

Medhelp stämmer landsting

Uppdaterad
Publicerad

Landstingen i Sörmland, Västmanland och Uppsala samt Gotlands kommun har idag blivit stämda av Medhelp på över 25 miljoner kr.

Nu drar det juridiska efterspelet igång efter konflikten mellan företaget Medhelp och landstingen, en stämning på 25 miljoner kronor har landat hos landstingen.
Och landstingen kontrar med en stämningsansökan riktad mot Medhelp.

Vann upphandling
Medhelp vann upphandling om att sköta ambulansdirigering för landstingen i Västmanland, Sörmland, Uppland och Gotland men avtalet avslutades i våras. Medhelp menar att man inte fått betalt för tjänster man utfört och landstinget menar att Medhelp inte klarat att leverera de beställda tjänsterna.
– Vår stämningsansökan är en logisk följd av avtalet i juni, då vi var överens med Fyrklövern om att vi inte vara överens om tolkningen av avtalet. Nu kan vi få svar på knäckfrågan: ger avtalet verkligen inte utrymme för ytterligare ersättning, säger Dag Carlqvist, vd på Medhelp, som på Fyrklöverns uppdrag drivit Sjukvårdens larmcentral (SVLC) sedan november 2011.

Bemöter stämningen
Redan i våras sa ansvarigt kommunalråd i Västmanland, Denise Norström (S) att rättliga efterspel var att vänta eftersom avtalet avbröts.
– Vi kommer att bemöta med en egen stämningsansökan, säger Denise Norström, på minst 18 miljoner.
Medhelp skötte tidigare ambulansdirigeringen och samarbetade med SOS Alarm, kontraktet med Medhelp avslutades i förtid när de inte klarade uppdragat på bestämd tid.
SOS alarm har begärt viten av landstingen på 18 miljoner kronor för förseningar orsakade av Medhelp, de pengarna har landstingen i sin tur begärt av Medhelp som inte betalat.

Kan bli mer
Det blir minst den summan som landstinget stämmer Medhelp på nu, men det kan också blir mer.
– Det mycket möjligt att det kan vara ytterligare, det håller juristerna på och tittar på, säger Denise Norström.
Stämningsansökan kommer inom ett par veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ambulansdirigeringen i Uppsala

Mer i ämnet