Västeråsaren Midia Moloudpoor berättar om frågorna som kan ställas för att upptäcka hedersvåld och sin egna kamp mot våldet. Foto: Susanna Ahnlund

Midia kämpar mot hedersvåldet på två fronter – kan utvisas till Iran

Uppdaterad
Publicerad

Vad måste du göra som du inte vill? Vad får du inte göra som du vill? Med frågorna går det att upptäcka hedersvåld menar 19-åriga västeråsaren Midia Moloudpoor, som åker runt i Västmanland och föreläser om hederskultur och kvinnors situation.

För fyra år sedan flydde Midia Moloudpoor själv på grund av hedersförtryck. Hon berättar att en släkting i Iran hade bestämt att hon skulle gifta sig med en kusin och kontrollerade hennes liv i detalj. Hennes föräldrar ville att hon skulle växa upp som en fri kvinna men vågade inte sätta sig upp mot släktingen som hotade familjen med våld och utfrysning.

Familjen tog beslutet att fly och hamnade i Sverige, i Västerås. Samtidigt som Midia lärde sig flytande svenska och började på gymnasiet fortsatte hoten från släktingen att förfölja familjen. Hennes syskon som bodde kvar i Iran straffades för att de flytt och levde ett allt svårare liv i hemlandet. För ett år sedan återvände Midias föräldrar för att hjälpa och stötta syskonen. Sedan dess har hon bott ensam i Västerås där hon går på Rudbeckianska gymnasiet.

Svårt att bevisa eller motbevisa

Historien, som varken går att bevisa eller motbevisa, har hon berättat många gånger för Migrationsverkets handläggare. Hon har fått tre avslag, senast i augusti, men i september kom beskedet att den senaste utvisningen stoppas.

– Man kan säga att hennes utvisningsbeslut fortfarande finns kvar men har pausats. Det här är verkligen sista försöket för oss, säger Moa Knuuttila som företräder Midia.

Migrationsdomstolen har beslutat att Midias fall ska granskas igen eftersom att omständigheterna sedan hon kom till Sverige kan ha förändrats. Hon har bland annat uttalat sig kritiskt om den kultur som råder i Iran på offentliga plattformar och engagerat sig mot hedersvåld. Något som kan vara tillräckligt för att den iranska regeringen ska uppröras och vilja fängsla henne. Därmed kan också hennes behov av skydd ha stärkts.

Så har engagemanget sett ut

Midia var med och startade nätverket Enade mot våld. De föreläser om hederskultur och stöttar kvinnor som utsatts för hedersförtryck.  I mars bjöds hon till justitiedepartementet för att prata om kvinnors rättigheter. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson förklarade bland annat att regeringen ska se över lagstiftning när det gäller brott med hedersmotiv och bli bättre på att förhindra att unga förs ut ur landet och gifts bort.

Fem månader senare är det just ett bortgifte i utlandet som kan bli verklighet för Midia Moloudpoor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.