Polisen får in fler fortkörare i början av midsommarhelgen då det är glesare på vägarna och möjligheten att köra fort finns. Foto: Susanna Ahnlund SVT

Midsommartrafiken i full gång: ”Vi räknar med lika mycket trafik som förra året”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagseftermiddagen började trafiken tjockna på riksväg 70 mellan Dalarna och Sala. En klassisk midsommarström enligt Christer Löwenborg som är gruppchef på polisen. Han upplever inte att coronapandemin har fått människor att hålla sig borta från vägarna.

Löwenborg har stått vid vägkanten flera midsommarhelger och upplever att denna, trots coronapandemin, ser ut som vilken midsommarhelg som helst ur trafiksynpunkt.

– Nej, det är ingen skillnad. Vi förväntar oss kanske att få se mer husbilar och husvagnar eftersom det sägs att människor är extra intresserad av att köpa de det här året, säger Christer Löwenborg. 

Tillsammans med kollegorna står han i en vägficka i höjd med Broddbo på riksväg 70 och vinkar in bil efter bil.

– Vi har haft en hel del fortkörare men ju längre eftermiddagen lider och det blir mindre avstånd mellan bilarna så blir vårt största problem att trafikanterna inte håller avståndet.

Samtidigt vet trafikpoliserna att toppen under midsommarhelgen kommer om några dagar.

– De som åker till sitt firande gör det utspritt på några dagar medan de som åker från firandet oftast gör det samma dag. Under söndagen ska alla tillbaka så då förväntar vi oss ännu mer trafik.

Uppdatering: Klockan 18.30 på torsdagskvällen meddelade polisen att de under dagen rapporterat 51 fortkörare vid platsen för kontrollen längst riksväg 70. En av bilisterna blev av med körkortet.

Christer Löwenborg, gruppchef på polisen. Foto: Susanna Ahnlund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.