Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Samtyckte kan inte köpas, säger Anna Maria Romlid (V), ordförande i Individ- och familjenämnden. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Västerås vill stoppa den sexuella exploateringen med ny mottagning: ”Viktigt att ha en plats att vända sig till tidigt”

Uppdaterad
Publicerad

Västerås stad utreder nu möjligheten att starta upp en MIKA-mottagning för människor som blivit utsatta för kommersiell sexuell exploatering.

Några riktiga siffror är svårt att räkna ut men enligt Folkhälsomyndigheten kan det vara upp till 2 000 invånare i kommunen som utför sexuella handlingar i utbyte mot pengar, droger eller någonstans att bo.

För att stävja denna denna utveckling vill nu Region Västmanland och Västerås stad utreda förutsättningarna för att starta upp en så kallad MIKA-mottagning, en mottagning för de som behöver vård till följd av sexuell exploatering. Det beslutet togs på kommunfullmäktige under torsdagen.

Sexhandeln går allt längre ner i åldrarna

Mikamottagningen är tänkt att vända sig till personer med erfarenhet av sex mot ersättning, skadat sig med sex eller varit utsatta för människohandel för sexuella ändamål genom att erbjuda rådgivning, samtalsstöd och praktiskt hjälp. Även anhöriga, partners eller vänner som känner oro för någon utsatt kan vända sig till mottagningen.

– Vi ser att sexhandeln går allt längre ner i åldrarna och det kommer många starka signaler kring det här, säger Anna Maria Romlid (V), ordförande i individ- och familjenämnden.

Hör mer den tänkta mottagningen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.