Följ med in i Mimerlaven och hör historien om när tusen år av järnhantering går i graven. Foto: Christoffer Söderman/SVT

Mimerlaven påminner om en svunnen gruvtid i Norberg: ”En katastrof för orten när den stängde”

Uppdaterad
Publicerad

Massiva rostiga krokar, diverse utspridda maskinkyrkogårdar och avgrundsdjupa hål ner i gruvschaktet. Mimerlaven i Norberg ekar nu tom men påminner fortfarande om en storskalig industri som tog slut för 40 år sedan.

– Det är så klart en katastrof för orten Norberg och tusen år av järnhantering går i graven, säger historikern Niklas Ulfvebrand.

Mimerlaven var i bruk från 1960 till 1981 och är en anläggning för att ta hand om malm. Själva laven är 64 m hög och under den finns ett lodrätt schakt som är 325 m. En period togs all malm från Norbergs underjordiska gruvor upp via Mimerlaven.

1999 övertogs Mimerlaven av kommunen. Den är nu platsen för en årligen återkommande musikfestival, men resten av året står den övergiven.

I klippet får du följa med in anläggningen från bottenvåningen ända upp på taket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges övergivna platser

Mer i ämnet