Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skador som denna körväg i en skog i Västmanland kan bli vanligare i skogarna framöver om man inte vidtar åtgärder. Skogsbolagen gör nu anpassningar för att kunna fortsätta avverka skog trots mindre tjäle under vintrarna. Hör mer här i klippet. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Mindre tjäle i marken försvårar avverkningen av skog: ”Vi kan inte lita på vintern”

Uppdaterad
Publicerad

Varmare vintrar ställer till det för skogsbolagen i Mellansverige. Man är beroende av tjäle i marken för att köra maskiner i terrängen och timmerlastbilar på skogsbilvägar. Nu när tjälen inte går att lita på så måste skogsindustrin anpassa sig.

– Vi måste vara beredda på att tjälen helt plötsligt är borta, säger Elin Beckman, områdeschef Mellanskog.

En annan konsekvens av varmare vintrar är att antalet skadeinsekter i skogen ökar. De senaste årens angrepp av granbarkborre är det tydligaste exemplet, men nu befara skogsbolagen att fler skadeinsekter kan bli vanligare i framtiden.

I klippet ovan besöker SVT skogen utanför Sätra Brunn i Sala kommun där det syns spår av ett mildare klimat.

Lista: Så måste skogsbolagen parera klimatförändringarna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet listar Isabelle Norrbelius tre åtgärder som satts in för att parera konsekvenserna av det mildare klimatet. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Jämförelserna gäller mellan perioderna 1961-1990 och 1991-2020. 

Temperatur: Under vintern (december, januari och februari) framträder den starkaste temperaturökningen. I Svealand är temperaturökningen från 1,5° till lokalt över 2,5° under vintern.

Snödjup och dagar med snö: Antalet dagar med snö har blivit färre. För Svealand ligger det maximala snödjupet på en lägre nivå än tidigare.  

Nederbörd: Nederbörden under vintern har ökat främst i västra Svealand med 10-20 procent. Samtidigt har nederbörden minskat i delar av östra Svealand.

Källa: SMHI 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet