Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Minna Blom befann sig mitt i flyktingmottagandet hösten 2015 och har följt ungdomarna som kom i deras resa genom asylprocessen. Foto: Susanna Ahnlund

Minna hjälpte unga flyktingar 2015 – tror att Sverige skulle vinna på att ge amnesti

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 2018 och 2019 startade Minna Blom ett boende för ensamkommande flyktingar i Västerås. Sedan dess har hon följt migrationspolitiken och menar att Sverige skulle vinna på att ge ungdomarna som kom under flyktingkrisen amnesti.

– De flesta är mycket arbetsvilliga men de får inte arbeta på grund av asylprocessen.

Hon har sett många av ungdomarna som kom 2015 etablera sig i Sverige men också andra som hon menar har fastnat i asylprocessen.

– De är motiverade att studera och bli en del av samhället men det är svårt att klara av skolan och förstå alla Migrationsverkets regler när man inte har någon som hjälper en och kanske inte ens en tryggplats att sova på, säger Minna Blom.

Men varför ska de stanna om Migrationsverket bedömt att de inte har behov av det?

– De flesta kommer från Afghanistan, vilket är ett av världens farligaste land, så de har skyddskäl. Många har också visat att de vill bidra till samhället och Sverige skulle vinna på att låta de får fortsätta sina liv här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet