Jourmottagningen ovanför akutmottagningen öppnade för drygt ett år sedan. Foto: SVT

Minskat tryck på akuten

Publicerad

Trycket på akutmottagningen i Västerås har totalt sett minskat. Det sedan primärvårdens jourmottagning öppnade i lokaler intill för ett drygt år sedan.

Enligt ansvariga är en positiv effekt att enklare kunna slussa patienter till rätt vårdnivå.

– Vi har absolut sett att det har blivit en lättnad på ortopediska patienter som vi i större utsträckning kan sortera upp till jourmottagningen, säger Erica Norling, sektionsledare akutmottagningen.

– Vi ser också en trend med lite lättnad på kirurgakuten men medicin är lite svårare att säga. Vi hade kanske på ytterligare lättnad, men vi är glada ändå, fortsätter hon.

Erica Norling, sektionsledare akutmottagningen Foto: SVT

Öppen i drygt ett år

När jourmottagningen öppnades ovanpå akutmottagningen i Västerås för ett drygt år sedan, var det bland annat för att trycket på akuten hade ökat samtidig som man såg att många av de patienter som kom dit egentligen hade kunnat tas omhand av primärvården.

Nu går alla patienter in genom samma entré där en sjuksköterska gör en bedömning om patienten ska in på akuten eller åka upp till primärvårdens jourmottagning.

– Jag hoppas att patienterna upplever det som att de får en snabbare handläggningstid, absolut, säger Erica Norling.

– De som ska gipsas kommer ju till exempel till oss på akutmottagningen, då kanske de har varit på jourmottagningen förts och gjort en röntgen och får sedan gips hos oss. Och den kön blir ju kortare såklart, när man inte behöver titta på andra patienter emellan.

Utvärderas ordentligt i höst

Jourmottagningen tar i snitt emot 50-talet patienter under vardagskvällarna och drygt det dubbla under helgerna – det är då de har öppet. 

I höst när det ska göras en oberoende, större utvärdering, hoppas man bland annat kunna titta på hur kö- och vårdtider förändrats, om patienter får vård på rätt nivå och vad som behöver förändras eller utvecklas.

Maria Frisk Tiston, verksamhetschef jourmottagningen Foto: SVT

Maria Frisk Tiston, verksamhetschef för Jourmottagningen ser fram emot den.

– Vi har ju en väldigt hög beläggning så vi fyller ju ett behov någonstans, det är så vi ser det, säger hon.

Vad är det för patienter som kommer till er?

– Hals- öron och ögon. Man kanske har ramlat och slagit i foten, sårskador och barn. Det är några av de typiska primärvårdspatienterna jourtid, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.