Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör om hur ny jordbrukspolitik spelar roll på lokal nivå. Foto: Rebecka Mårtensson/SVT

Näringsdepartementet: Ändrade EU-stöd effektivare för att uppnå målen

Uppdaterad
Publicerad

EU håller på att förhandla om jordbrukspolitiken efter 2020. Avveckla detaljstyrning och ett jordbruk som klarar sig bättre utan inkomststöd är förslaget. Lantbrukarare påpekar att stöden är viktiga för att kunna hålla produktion igång. Lars Olsson på Näringsdepartementet har tittat närmare på det.

– Vi har tittat på en modellkörning för hur de förändrade stöden skulle påverka produktions- och miljösynpunkt, säger Lars Olsson nu på Näringsdepartementet som jobbat med att bevaka EUs jordbrukspolitik i många år.

Dels menar han att minskningen kommer ske över lång tid och att det som tar vid är riktade satsningar för innovation, forskning och klimatarbete. Dessutom kommer man enligt förslaget kunna flytta så mycket som 15% av pengarna från Landsbygdsprogrammet (pelare 1) till direktstöden (pelare 2).

– I många områden kommer det inte hända någonting men strukturutvecklingen kanske påskyndas, säger Lars Olsson som menar att lantbruken går mot att bli större, effektivare och mer tillgångar för miljöarbetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer