Genrebild. Foto: TT

Missnöje efter besked om vargjakt

Uppdaterad
Publicerad
22 vargar får skjutas i årets licensjakt. Men varken djurrättsföreningarna eller jägarna är nöjda med beslutet.

Fem länsstyrelser i Svealand och södra Norrland beslutade i dag om licensjakt på sammanlagt 22 vargar i vinter.

Beslutet gäller två vargar i Örebro samt Gävleborgs län. I Dalarna, Värmland och Västmanlands län har man beslutat om licensjakt på sex vargar vardera.

LÄS MER: Sex vargar får skjutas i Västmanland i vinter

Svenska jägareförbundet är kritiskt till beslutet.

– Vi tycker att det är alldeles för lite. Att skjuta två vargar, som man ska göra i vissa områden, gör ju ingenting. Om man ska minska trycket måste man plocka bort hela revir, vilket man gjorde i förra licensjakten. Vi tycker det är felaktigt att man frångår principen, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd.

Olika räknesätt

Rebecca Nordenstam, miljöjurist på Naturskyddsföreningen, säger att man är lättad att siffran blev betydligt lägre än rekordåren 2015 och 2016, då licensjakten överskred 40 vargar.

– Men vi är ändå bekymrade. Man måste tänka på att det här bara är licensjakten, sedan tillkommer skyddsjakten och den illegala jakten, som pågår året om, säger hon.

Naturvårdsverket höjde för två år sedan miniminivån för vargstammen till 300 individer. Enligt vinterns inventering finns det 355 vargar i Sverige, men det råder delade meningar om hur man ska räkna.

Enligt nuvarande system multipliceras antalet familjegrupper med tio. Naturskyddsföreningen vill dock ändra systemet till att följa det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulvs rekommendationer, där familjerna multipliceras med 7,67.

Med den räknemodellen skulle den svenska vargstammen i dag hamna under 300 individer.

– Om man räknar med den låga faktorn så borde man inte skjuta en enda varg egentligen. Det är stor risk att populationen är under den status man vill ha. Det ger risker för inavelsskador och utrotning, säger Rebecca Nordenstam.

Kan överklagas

Beslutet om licensjakten kan överklagas till Förvaltningsrätten i Luleå. Förra året följde en lång överklagandeprocess efter licensjaktbeslutet, där Högsta förvaltningsdomstolen inte satte ner foten förrän tre dagar innan jakten skulle inledas.

Varken Naturskyddsföreningen eller Jägareförbundet har bestämt sig om man tänker ta frågan till domstol i år.

– Vi får ta ställning till om vi ska överklaga, det är inte omöjligt. Men vi vill helst inte ha någon överklagandecirkus som sist, säger Torbjörn Lövbom.

– Högsta förvaltningsdomstolen har sagt att licensjakten är okej enligt svensk lag utifrån hur stor vargpopulationen var i november 2015. Det kan vara utmanande att gå igenom processen en gång till. Men det är länsförbunden som får bestämma, säger Rebecca Nordenstam.

Licensjakten får bedrivas från 2 januari till 15 februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer