Arkivbild. Foto: TT

Sex vargar får skjutas i Västmanland i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Västmanland har idag tagit beslut om licensjakt efter varg. Vinterns jakt omfattar sex vargar i Kölstareviret som ligger norr om Köping.

Jakten startar den 2 januari 2018 och pågår som längst till och med den 15 februari. Kölstareviret har en historia av skador på tamdjur och av att ha orsakat oro för människorna i närområdet.

Reviret ligger norr om Köping och väster om Hallstahammar och Surahammar. Reviret angränsar till Kolsva som haft problem med närgången varg sedan i juni.

LÄS MER: Elever skrämde bort varg från skola i Kolsva

Fem länsstyrelser i Svealand och södra Norrland har beslutat om licensjakt på sammanlagt 22 vargar i vinter. Det gäller förutom sex vargar i Västmanland, två vargar i Örebro samt Gävleborgs län och sex vargar i Dalarna respektive Värmland.

Varken djurrättsföreningarna eller jägarna är nöjda med beslutet.

Fakta: Vargstammen

Vargen fanns ursprungligen över hela Sverige, bortsett från Gotland. Den var vanlig fram till 1850-talet men minskade sedan snabbt på grund av hård förföljelse.

Minskningen fortsatte fram till 1966 då arten fredades. Fridlysningen kom nästan för sent, när bara en handfull vargar fanns kvar, och arten befann sig ytterst nära utplåning ända till 1980-talets början då ett vargpar började fortplanta sig i Värmland.

I början av 1990-talet ökade antalet par och sedan dess har stammen ökat från ett tiotal individer till toppnoteringen 415 vargar vintern 2014-2015. Därefter har antalet minskat något.

Naturvårdsverkets årliga inventering visade att det fanns 355 vargar vintern 2017.

Miniminivån för den svenska stammen har satts till 300 djur.

Källa: Viltskadecenter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.