Enligt Jenny Landernäs (M) regionråd i opposition i region Västmanland så lade Moderaterna ett nämndinitiativ redan i somras om att införa en rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken i Västmanland. Foto: Moderaterna Västmanland

Moderaterna vill se munskydd i kollektivtrafiken i Västmanland – frågan togs inte upp

Uppdaterad
Publicerad

I juni lade Moderaterna i Västmanland ett initiativ att införa en rekommendation om att använda munskydd i kollektivtrafiken. Men på tisdagens nämndmöte hade frågan plockats bort från dagordningen.

– Att ducka på det sättet är väldigt olyckligt, säger moderaten Jenny Landernäs som är regionråd i opposition i Region Västmanland.

Enligt Jenny Landernäs (M) valde ordföranden att plocka bort frågan på sittande möte.

– Svagt att man inte ens vill behandla frågan. Munskydd är en viktig del i att försöka minska smittspridningen på ställen där det är svårt att hålla avstånd, säger hon.

Tommy Levinsson (S), som är ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Västmanland, ser inga konstigheter med hanteringen.

– Jag lyfte ut frågan. Jag hade inte ordning på svaret och behövde mer tid, så jag lyfte ut det från dagordningen. Det har väl hänt att man justerat en dagordning förut och det kommer hända igen, säger han.

När tänker du svara?

– På mötet i slutet av september får hon förhoppningsvis svar, säger Tommy Levinsson (S).

Tänker ni jobba för att påverka riktlinjerna?

– Nej, vi går på vad Folkhälsomyndigheten säger. Den dagen de kräver det så följer vi också det såklart. Personligt ansvar är viktigt, vill du ha munskydd – ja, sätt på dig ett då, säger han.

Moderaterna anser att regionen inte kan invänta ett eventuellt besked från Folkhälsomyndigheten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.