Modern teknik på nytt äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Idag invigdes äldreboendet Hälleborg i Västerås. Där finns inbyggd teknik som ska göra vården säkrare och bättre, bland annat rörelsesensorer i golven.

Om de är påslagna kan personalen se i sina mobiltelefoner när en patient stiger upp och går in i badrummet, och de får också larm om någon faller.

– Vi kommer kunna ha ett mer avslappnat arbetssätt, berättar enhetschef Maria Sandhagen.

– På natten till exempel, då måste vi annars gå in och kontrollera att allt är som det ska, nu behöver vi inte titta in för säkerhets skull.

Roshna Aref håller med.

– Det känns mycket lugnare för både personal och boende.

Boendet ska kunna ta emot 132 personer, tolv av lägenheterna är för par. Det är fräscht och vackert, med vinterträdgård och tydliga ansträngningar på att få till bra utevistelse den tiden av året.

Huset har kostat runt 200 miljoner kronor att bygga. Det kan låta dyrt men de ansvariga säger det inte blivit dyrare än andra projekt, trots mervärdena.

– I det här projektet har vi hållit kostnadsramar och vi har nog nästan fått mer för penganra än vad vi trodde från början, konstaterar en nöjd fastighetsdirektör på Västerås kommun, Anders Ekstrand.

Redan i morgon onsdag kommer de första kunderna. Hela personalstyrkan är nyrekryterad hit och de har jobbat i två veckor med introduktion och med att ställa i ordning allting.

– Det är en stor glädje att jag får är med från starten, säger Roshna Aref, och jag är stolt att jag fick jobb här på Sveriges mest moderna äldreboende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer