Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så jobbar Köping för att minska vräkningarna med barn inblandade – 3 snabba frågor om arbetsmodellen Foto: Jenny Berggren/SVT

Mörka siffror fick Köping att satsa – hindrar vräkning av barn med särskild arbetsmodell

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Köpings kommun valde att satsa på förebyggande arbete har antalet vräkningar med barn inblandade varit betydligt färre. Arbetsmodellen anses lyckad och nu hoppas socialtjänsten att fler hyresvärdar ska ansluta.

– Det handlar om att fånga upp tidigt och erbjuda stöd, säger Josefine Emet, verksamhetschef på socialtjänsten i Köping.

Det var siffrorna för 2018 som fick Köpings socialtjänst att agera. Rekordmånga barn, 15 stycken, hade under året varit berörda när familjer vräkts från sina hem, enligt Kronofogdens statistik.

Den befintliga halvtidstjänsten som budget- och skuldrådgivare i kommunen utökades med ytterligare en halvtidstjänst – men med fullt fokus på vräkningsförebyggande arbete.

Enligt Kronofogden har antalet barn som berörts av vräkningar varit betydligt lägre i Köping åren efter. Siffran har legat mellan ett och fem.

Hör i klippet hur arbetsmodellen fungerar och hur socialtjänsten ska undvika att vräkningarna ökar igen nu när många har det tufft.

Hälften av avhysningarna verkställdes

Av de totalt 18 ansökningar om avhysningar i Köping som kom in till Kronofogden under 2023, verkställdes nio. Vilken eventuell betydelse arbetsmodellen haft för just dem är oklart.

– Vi kommer in ännu tidigare i ärenden. Målet är att det inte ens ska gå så långt som till en ansökan om avhysning, säger Josefine Emet.

Fokus i det vräkningsförebyggande arbetet har sedan start varit äldre och barnfamiljer. Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.