Azad Najar, mannen bakom det mekaniska hjärtat har länge velat hjälpa hjärtsjuka människor. Foto: Emma Larsson/SVT

Möt mannen bakom det mekaniska hjärtat

Uppdaterad
Publicerad

I över 17 år har Västeråsaren Azad Najar jobbat för att få fram ett mekaniskt hjärta som ska rädda livet på hjärtsjuka människor. Snart ska hjärtat testas på människor och Azad Najar är glad över att projektet har kommit så långt.

– Det har varit en fantastisk resa. Vi har fått problem och utmaningar på vägen men vi har hela tiden jobbat systematiskt för att lösa det. Så vi har kunnat driva projektet till den nivå som den ligger på nu, säger Azad Najar.

”Arbetsdagen är inte bara åtta timmar”

Förutom att Azad Najar jobbar med det mekaniska hjärtat som ska hjälpa människor med hjärtsvikt, så är han även överläkare på Västmanlands sjukhus i Västerås.

Samtidigt jobbar han också med sitt andra företag som utvecklar nya operationsinstrument för titthålskirurgi.

Så här ser det mekaniska hjärtat ut inuti. Foto: Emma Larsson/SVT

Hur hinner du med allt?

Min arbetsdag är ju inte bara åtta timmar, men det är ju inte bara jag som jobbar. Jag är en del utav ett team. Jag lägger ner mycket tid men tillsammans med de andra lyckas vi komma i mål, säger Azad Najar.

Har gjort lyckade djurförsök

I nuläget har Azad Najar och hans team avslutat de första djurförsöken med det mekaniska hjärtat.

Det visade sig att hjärtat fungerade på sövda djur så nästa steg blir att väcka djuren och låta dem ha hjärtat under en period.

Ska snart testas på människor

Därefter fortsätter arbetet mot att prova hjärtat på människor.

Azad Najar tror att man kan göra det första människoförsöket under 2019 eller 2020.

– Det är så roligt att jobba för människor, det är den största drivkraften för mig och teamet. Det är det som gör att vi jobbar som myror dygnet runt, året runt för att nå målet. Känslan av att vi vill hjälpa till och förbättra situationen för hjärtsjuka människor, den driver oss, säger Azad Najar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.