Foto: TT

Nationell räd mot sexhandel – Västerås sticker ut

Uppdaterad
Publicerad

En insats mot sexhandel har under en längre tid pågått i Västmanland. Bland annat har spaning förekommit mot intressanta platser. Flera personer är nu misstänkta för brott.

Det är en insats insats mot sexhandeln i Västerås som har pågått hela förra veckan som har gett gott resultat för polisen i Västmanland. Det är polisen i Västmanland med stöd av (NOA) den nationella operativa avdelningens människohandelsgrupp som har jobbat tillsammans i insatsen.

– Det har gjorts liknade insatser i övriga Sverige, men i Västerås har man många fler misstänkta än på andra ställen. Det är en väldigt lyckad operation, säger Jonas Partheen, presstalesperson på polisen Västmanland.

Foto: SVT/Daniel Hedström

Sker oftast på hotell

Som SVT Västmanland tidigare rapporterat har sexhandeln ökat i Västerås och i övriga länet. Förra året fick polisen drygt 50 tips från hotellen om misstänkt människohandel – tips som polisen inte åkte på.

LÄS MER: Polisen nonchalerade tips om sexhandel

De flesta sexköpen sker på hotell.

50 män köper sex dagligen

Det finns beräkningar som gör gällande att så mycket som var trettonde svensk man köpt sex någon gång i sitt liv och en enkel beräkning av polisens Maria Westergren, som också arbetar mot människohandel och sexköp, visar att det rör sig om ett 50-tal män som köper sex i Västerås varje dag.

Det handlar om både yngre och äldre män, ensamstående och män med familj. En gemensam nämnare är dock att många är sexmissbrukare och att i princip alla konsumerar porr.

Presskonferens

Polisen håller presskonferens om insatsen klockan 13.00 på onsdagen och SVT Västmanland är där.

– Det är flera typer av brott som kommer ifråga förutom sexköp, så mycket kan jag säga redan nu, säger Jonas Partheen.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.