Nätläkartjänster kostsamma för vårdcentralerna i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2018 har användandet av nätläkarappar fyrdubblats och i Region Västmanland läggs den kostnaden på enskilda vårdcentraler. Vårdcentralen i Surahammar betalade förra året 200 000 kronor för nätläkartjänster.

– Fortsätter det på det här viset kan konsekvenserna bli att vi blir tvungna att dra ned på verksamheten eftersom vi måste ha med den här kostnaden i budgeten, säger Ann-Charlotte Ringström verksamhetschef för vårdcentralen i Surahammar.

Tidigare har utomregionala läkarbesök kostat vårdcentralen i Surahammar runt 30 000 kronor per år men i takt med ett ökat användande av nätläkar-appar har kostnaderna stigit. 2019 landade kostanden på 200 000 kronor, något som fick verksamhetschefen Ringström att vädja till sina patienter på Facebook att inte använda nätläkartjänster.

– Det vi behöver nu är att regionen tar den här kostanden centralt och inte lägger den på varje enskild vårdcentral, för vi har fullt sjå att överleva i den verksamhet som vi har i dag, berättar Ann-Charlotte Ringström.

Region Västmanland är av regionerna som hittills inte hanterat kostnaden för nätläkarbesök centralt men i mars ska regionstyrelsen behandla ett ärende gällande nätläkartjänster.

– Det innebär att vi kommer att hjälpa vårdcentralerna med denna typen av kostnader framleddes under 2020, i väntan på ett nationellt beslut som ska hjälpa oss att hantera frågan fortsättningsvis. Vi har svarat på remissen om hur lagförslaget kan se ut, så inväntar vi lagstiftaren och ser hur man i riksdagen beslutar, säger regionråd Helena Hagberg (L).

Förra året kostade nätläkartjänster och utomregionala läkarbesök mellan 10 och 12 miljoner kronor fördelat på länets 28 vårdcentraler.

En av anledningarna till de ökade kostnaderna är på grund av att en och samma patient kan använda otaliga nätläkarappar som debiterar vårdcentralen 500 kronor vardera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.