Floran och faunan i naturreservaten i Västmanland kan komma att se annorlunda ut i framtiden. I vårbudgeten minskade nämligen regeringen anslagen kraftigt för värdefull natur.
Nedprioriteringarna kommer inte bara att påverka växtligheten och djurlivet på Ekeby mosse, som än så länge är ett planerat naturreservat. Även den som vill ta sig ut till mossen, eller nåt annat naturreservat i länet, kan få det svårt att ta sig fram.
– Spångar och stigar kommer inte att underhållas i samma utsträckning som tidigare, förklarar Jacob Rudhe.
Sämre underhåll gäller även för grillplatser, där röjning kommer att utföras mer sällan. Och den gratisved som ofta funnits tillgänglig kommer inte att fyllas på i samma utsträckning.
– Men vi försöker att göra en bra upplevelse för besökaren i våra skyddade områden.
I klippet följer SVT med Jacob Rudhe till Ekeby mosse och får exempel där naturen kan påverkas.
Så många naturreservat finns det i Västmanland: ”Ljuger du för mig?”
På rikkärr finns 160 rödlistade arter
Gemensamt för rikkärr är att de är näringsfattiga myrar som är rika på mineraler, vanligtvis kalk.
Till rikkärren är en speciell, artrik flora och fauna knuten. Minst 160 rikkärrsarter är rödlistade – 74 av dem bedöms som hotade.
Så ser budgeten ut för 2023
I dag finns ca 5300 naturreservat och 30 nationalparker i Sverige.
Anslaget för skydd av värdefull natur är 2023 på 1 146 miljoner kronor (en minskning med 32 procent från 2022) och anslaget för åtgärder för värdefull natur är 2023 på 1 050 miljoner kronor (en minskning med 45 procent från 2022).
Stora delar av anslagen går till Naturum, friluftsliv, grön infrastruktur, statliga ledsystemet i fjällen, åtgärder för hotade arter, skötsel av nationalparker och naturreservat samt att ersätta markägare för nya naturreservat.
Medlen används till stor del till konkreta insatser som ger sysselsättning runt om i hela landet.
Källa: Naturvårdsverket