Nazistisk organisation planerar demonstration i Fagersta

Uppdaterad
Publicerad

Nazisterna, som vanligtvis brukar demonstrera i Dalarna, har i år även skickat in en ansökan om att få marschera i Fagersta på första maj.

Fagersta posten var först med att berätta om den nazistiska organistionens planer. Det är den tredje demonstrationen som organisationen vill genomföra på första maj i Sverige. Förutom Fagersta har de också ansökt och få demonstrera i Kungälv och Ludvika.

Tre sammankomster kommer att ställa krav på polisen.

Mats Lagerblad, intendent och chef för lokalpolisområde Borlänge, har erfarenhet av tidigare nazistdemonstrationer i Dalarna och menar att polisen måste förbereda sig på olika scenarier.

– De skulle kunna köra rubbet i Ludvika. Eller så kör de rubbet i Fagersta, eller så kommer de att vara på båda ställena. Bara för att de får flera tillstånd behöver de inte utnyttja alla, säger Mats Lagerblad.

”De vill hålla på länge”

I ansökan beskriver organisationen hur de vill samlas i centrala Fagersta och marschera genom stora delar av staden för att avslutningsvis hålla en manifestation tillsammans. Upplägget är identiskt med det som fanns i ansökan om att få demonstrera i Ludvika samma dag.

– De vill gärna hålla på länge, men i Ludvika har vi kortat ned demonstrationen.

Dalapolisen och polisen i Västmanland kommer att samarbeta tätt inför och under första maj och har redan börjat titta på olika lösningar. Det kommer att dröja någon eller några veckor innan organisationen får svar på om och hur de får demonstrera i Fagersta.
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.