Beslutet: Nej till vindkraftsplaner vid Tretjärnsberget i Köping

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på en vindkraftspark vid Tretjärnsberget i Köpings kommun stoppas. Den politiska majoriteten nyttjar sin möjlighet till veto och säger nej till etableringen.

Vindkraftsetableringen har mött stort motstånd från boende i närområdet, till exempel har protestlistor med cirka 3 300 namnunderskrifter lämnats in till kommunen.

Den politiska ledningen har nu tagit beslutet efter att bland annat ha medverkat på samrådsträffar och gjort studiebesök vid vindkraftparken Målarberget mellan Norberg och Avesta.

I ett pressmeddelande slår Socialdemokraterna, Moderaterna, Vänsterpartiet och Liberalerna fast att detta beslut inte är ett nej till all form av vindkraftsetablering i Köping.

– Vi är fullt införstådda med att Sverige i framtiden kommer att behöva öka sin el-produktion och att Köpings kommun liksom alla andra kommuner måste ta sitt ansvar för detta, skriver majoriteten i pressmeddelandet.

I klippet hör du varför Näverkärrets bygdegårdsförening var kritiska till planerna på en vindpark på Tretjärnsberget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.