Foto: Rebecka Mårtensson / SVT

Niklas läser för långsamt och tvingas sluta skolan – får inte längre någon ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler unga personer med funktionsvariation blir av med sin aktivitetsersättning från försäkringskassan och tvingas till arbetsförmedlingen, visar en granskning som SVT gjort.

En som drabbats av försäkringskassans hårdare linje är Niklas Flink i Hallstahammar. Han har fått aktivitetsersättning för förlängd skolgång i flera år på grund av hans diagnoser asperger och generell språkstörning.

Men nu har försäkringskassan dragit in ersättningen eftersom de tycker att han läser i för långsam takt. Istället ska Niklas försöka skaffa sig ett jobb.

Granskning: Ett riktigt jobb

– Man säger att alla ska ha samma chanser. En grundläggande rättighet är ju att alla ska kunna få en gymnasiekompetens. Det får inte Niklas, det är helt solklart, säger Vesa Jämsä, förälder till Niklas.

Familjen har överklagat beslutet flera gånger och nu avvaktar familjen på förvaltningsrättens beslut.

– Vi försöker ha en plan b, en plan c och en plan d. Vi har ingen aning. Vi har inte jättestora förhoppningar att vi kommer få igenom det här. Det känns som Kafkas Processen, man känner sig väldigt liten, säger Vesa Jämsä.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet