Norbergsförfattaren Sven-Olov Karlsson har skrivit boken ”Brandvakten”. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Norbergsförfattaren Sven-Olov Karlsson får Ivar Lo-priset

Uppdaterad
Publicerad

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris 2018 tilldelas Sven Olov Karlsson. Norbergsförfattaren är aktuell med en reportagebok om den stora skogsbranden i Västmanland.

Sven Olov Karlsson föddes 1971 i Norberg och debuterade 2003 med romanen Italienaren. Han är verksam som frilansjournalist, krönikör och recensent. Han har bland annat skrivit novellsamlingen Västmanland.

Hans senaste verk är den uppmärksammande reportageboken Brandvakten, om den stora skogsbranden i Västmanland 2014.

Motiveringen för priset lyder:

”För ett författarskap som med skildringar av arbetets landskap och landskapets arbeten går under huden på människor.  Han förenar empati med distans, humor med tragik genom ett personligt uttryck som får undertexten att vibrera och läsaren att agera. Det senare kännetecknar inte minst reportageboken Brandvakten, ett verk som liksom Sven Olov Karlssons tidigare böcker verkar i Ivar Lo-Johanssons anda.”

Prissumman är 125.000 kronor.

LÄS MER: Hamnade mitt i katastrofen – nu skriver han en bok om skogsbranden

Ivar Lo-priset

Visa

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris är ett av Sveriges största litterära priser och instiftades 1986. Det har till syfte att stödja och stimulera litteratur som för vidare den realistiska tradition som bar upp Ivar Lo-Johanssons författarskap.

Källa: LO

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer