LG Chem nya bilbatterifabrik ska vara brukbar redan i år. Foto: TT

Northvolt får konkurrent – ny batterifabrik i Polen

Uppdaterad
Publicerad

Sydkoreanska LG Chem öppnar upp en bilbatterifabrik i Wroclaw i Polen och satsar drygt 13 miljarder kronor på fabriken. Fabriken blir en av svenska Northvolts stora konkurrenter i Europa.

Än är det inte klart var Northvolts fabrik i Sverige hamnar men nu börjar konkurrenter dyka upp i Europa. Sedan innan har amerikanska Tesla flaggat för en ny batterifabrik i Europa men än är det inte klart exakt var.

Men i Polen är det nu klart att LG Chem öppnar upp en ny batterifabrik. Fabriken kommer bli Europas största fabrik för litiumjonbatterier och ligga drygt 19 mil från tyska gränsen. Företaget satsar drygt 13 miljarder kronor på fabriken och ska även ha ett utvecklingscenter för batteriteknik.

Batterifabriken Northvolt

Försprång mot Northvolt

Redan i år kommer produktionen av elbilsbatterier att börja i Polen och fabriken skapar 2.500 jobb. LG har dock inte avslöjat vilka deras kunder blir eller om batterierna ska byggas från grunden i den nya fabriken.

Sedan innan har LG Chem flera fabriker i andra delar av världen som Kina, USA och Korea men den i Polen blir den första i Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet