Foto: Tom Svensson/Nordens Ark

Nu är Västeråsfalken fri igen

Uppdaterad
Publicerad

Pilgrimsfalken som blev pappa till Västerås första kull falkar på länge tog sig ner till Marocko där den blev tillfångatagen. Nu blev falken frisläppt då en lösensumma betalats ut.

Falken föddes upp på Nordens Ark och blev efter uppfödningen i fjol pappa till Västerås första kull pilgrimsfalkar på 60 år.

Pilgrimsfalken tog sig ända ner till Marocko i höstas där den fångades in i december. Personen som fångade in falken hade tänkt sälja den vidare till falkenerare. Jakt med falkar är vanligt i arabländerna och en duktig falk är värd mycket pengar och handel med illegalt infångade fåglar förekommer fortfarande.

Pilgrimsfalkarna i Västerås

Med hjälp av ringmärkningen så kunde falken dock spåras till Sverige. En marockansk rovfågeluppfödare lyckades befria falken genom att betala en okänd lösensumma.

Pilgrimsfalken släpptes fri på samma plats där den fångats in och den var vid det tillfället i bra form. Nu hoppas man på att falken återvänder till Västerås även denna sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pilgrimsfalkarna i Västerås

Mer i ämnet