HD avgör i dag om man kan säga att Andreas Thörn agerat i nöd, då han odlade och brukade cannabis som smärtlindring. Arkivbild. Foto: TT/SVT

Nu avgör HD om smärtlindrande cannabis

Uppdaterad
Publicerad

För att lindra kroniska smärtor började Andreas Thörn odla och bruka cannabis. En nödhandling, ansåg tingsrätten, som friade honom. Men i hovrätten dömdes han till böter för narkotikabrott. Idag kommer Högsta domstolens avgörande.

Vid 15 års ålder bröt västeråsaren Andreas Thörn nacken i en mc-olycka, och är sedan dess förlamad från bröstet och nedåt. För ungefär tio år sedan började smärtorna bli allt värre, men inga läkemedel han provade hjälpte. Då började han i stället odla cannabis i tvättstugan, som han sedan intog i form av en olja.

Friades i tingsrätetn – dömdes i hovrätten

2015 togs fallet upp i Västerås tingsrätt som friade Thörn, som man ansåg ”ha befunnit sig i en nödsituation” då han ”tycks ha provat allt som sjukvården har att erbjuda”.

Fallet Andreas Thörn

Fallet överklagades till Svea hovrätt, som resonerade annorlunda. Nödsituationen var inte tillräckligt akut för att mannen skulle kunna frias från brott. Han dömdes därför till villkorlig dom och dagsböter för narkotikabrott. I dag kommer Högsta domstolens dom i fallet.

Principiellt viktigt

Mannen har i dag fått rätt av Läkemedelsverket att hämta ut cannabis på recept, så HD:s beslut kommer inte att få någon större betydelse för honom. Däremot kan domen få betydelse för hur polisen ser på cannabis som odlas i liten skala för att användas för personligt bruk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Andreas Thörn

Mer i ämnet