Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det får inte gå fel en gång till” – nu ska Västanfors IP få ny pist – igen. Foto: Audrey Erath/SVT

Nu byggs bandyplanen på Västanfors IP i Fagersta om – igen

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan fick bandyarenan Västanfors IP en ny pist, det vill säga isyta. Men trots en toppmodern anläggning har det blivit två säsonger med issprickor, flyttade hemmamatcher och förlorade biljettintäckter för Västanfors IF. Nu rapporterar Fagersta Nyheter att pisten byggs om igen från grunden.

– Det får inte gå fel en gång till, säger Leif Ekegren, projektansvarig på Norra Västmanlands kommunalteknikförbund, till SVT Västmanland.

Arbetet med den nya pisten drog igång för några veckor sedan och ska stå klar den 15 oktober innan bandysäsongen drar igång i november.

– Nu tror vi att det kommer bli bra, vi känner oss ialla fall trygga med den nya entreprenören. De är proffs och har byggt pist tidigare, säger Marie-Louise Murray, ordförande i Västanfors IF.

Klubben är hyresgäst på Västanfors IP som ägs av Fagersta kommun och sköts via NVK.

Konsekvenser för bandyklubben

Inför säsongen 2021/2022 byttes kylanläggningen ut på grund av nya krav på ammoniakfria köldmedel. Men den nya anläggningen har inneburit två säsonger kantade av isproblem. Stora sprickor i isen har tvingat Västanfors IF att förlägga sina allsvenska hemmamatcher i Smedjebacken, Rättvik och Västerås istället. 

– Det har varit katastrof och påverkat klubben enormt. Ekonomiskt absolut, med uteblivna entré- och kioskintäkter, men också sportsligt.

Ni åkte ur allsvenskan, du menar att isproblemen har med saken att göra?

– Självklart, vi har inte kunnat träna ordentligt.

– Sen har det varit svårt att locka nya aktiva och entusiasmera de vi redan har att fortsätt när det inte finns is att träna på. De vuxna med körkort är väl en sak, men för ungdomslagen har det varit tufft. Vi har näsan ovanför vattenytan, men får man inte ordning på pisten nu...vi klarar inte en tredje gång, säger Marie-Louise Murray.

I klippet: ”Det får inte gå fel en gång till” – Västanfors IP får ny pist efter kommunens reklamation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.