Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vattensamordnaren berättar om förvandlingen som ska ske både under och över vattenytan vid Falkenbergskakvarnen. Foto: Susanna Ahnlund

Nu byggs platsen där både fiskar och människor ska kunna samlas i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagsmorgonen togs det första spadtaget för bygget som ska förvandla den lilla oasen vid Falkenbergska kvarnen till en plats där både människor och fiskar kan leka.

– Här ska vi bygga en faunapassage och intill kommer vi också att anlägga ett stort trädäck som förhoppningsvis blir en trevlig plats för människor att vara på, säger Susanna Hansen som är vattensamordnare i Västerås.

De finaste lekmiljöerna för rödlistade fiskarter som asp ligger uppe vid Åkesta. Men i dag kan de inte simma längre än till Falkenbergska kvarnen. Därför har kommunen beslutat att bygga ytterligare en faunapassage i anslutning till kvarnen. Ett bygge som ska stå klart under våren 2023.

Och notan?

Den  totala kostnaden för bygget av samtliga faunapassager och tillhörande rekreationsområde landar på 40 miljoner kronor. Båda faunapassagerna i Västerås ingår i EU-projektet LIFE IP Rich Waters.

I klippet ovan ser du invigningen av bygget och det första spadtaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer