Inom kort drar avtalsrörelsen 2017 igång. Foto: SVT/Robert Gustavsson

Nu drar avtalsrörelsen igång

Uppdaterad
Publicerad

Snart börjar avtalsrörelsen på allvar. Fack och arbetsgivarorganisationer ska under de närmaste månaderna enas om löner och andra anställningsvillkor på stora delar av arbetsmarknaden.”Kollektivavtal är viktigt för hela samhället, att vi har justa regler på arbetsmarknaden”, säger Jan Andersson, ordförande i Byggnads Mälardalen.

Vad som ska gälla inom respektive yrkesområde, t ex vilka lägsta löner som ska gälla, regler för arbetstider, övertider, ledigheter, anställningsformer och uppsägningar bestäms genom kollektivavtalet. Men också att man är försäkrad och hur man blir omhändertagen om något händer på jobbet.

Olika kollektivavtal

Det finns flera 100 olika kollektivavtal, större och mindre, inom olika yrkesområden och tex inom privat och offentlig sektor. De förhandlas fram för att dom ska passa respektive område och skrivs under av båda parter. Både arbetsgivarnas och arbetstagarnas organisationer som då blir skyldiga att följa dessa.

Ordning och reda

Meningen är att skapa ordning och reda på arbetsmarknaden och en sund balans mellan företags och andra arbetsplatsers vinning och ekonomi och arbetstagarnas trygghet.

Vad avtalsrörelsen 2017 kommer att betyda för jobben i Västmanland återstår att se.

– Det beror helt på hur avtalsrörelsen går. Får vi en lugn och sansad avtalsrörelse då torr jag vi har jobb även fortsättningsvis. Får vi återigen strejker och så vidare då tror jag inte på någon bra framtid. Då kan det bli så att företagen väljer att hitta andra lösningar än att ha anställd personal för man blir så sårbar, säger Michael Daun, chef för Sveriges byggindustrier i Västerås.

Michael Daun, chef för Sveriges byggindustrier i Västerås. Foto: SVT/Robert Gustavsson

Förhoppningsfullt

Båda parter är dock förhoppningsfulla inför årets avtalsrörelse.

– Förra året var det inte bra, då var det ett högt tonläge mellan parterna och förde oftast debatten i media. Sen kommer vi alltid att ha skiljaktigheter i våra kollektiv så klart men jag bedömer det som lite lugnare i år, säger Michael Daun.

– Jag tror att det kommer att gå bra att komma överens, om vår motpart lyssnar på vad vi säger så kommer det här att lösa sig rätt så bra, säger Jan Andersson, ordförande i Byggnads Mälardalen.

Jan Andersson, ordförande Byggnads Mälardalen. Foto: SVT/Robert Gustavsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.