Under juni och juli rycker sjöräddningen i snitt ut en gång om dagen. Foto: SVT/Emma Larsson

Nu får sjöräddningen jobba som mest

Publicerad

Under juni och juli rycker sjöräddningen i Västerås ut som mest. I snitt en gång om dagen får de rycka ut för att hjälpa människor ute på vattnet.

Under juni och juli görs hälften av alla de utryckningar som görs på ett år av sjöräddningen. Petter Yderfors, skeppare på sjöräddningen i Västerås, menar att problemen kommer när det är semestertider då fler är ute på vattnet.

– Vi har egentligen två typer av uppdrag. Det är dels sådana uppdrag som vi helst åker ut på, den förebyggande sjöräddningen där vi hjälper våra medlemmar som inte är i akut behov av hjälp och sen har vi rena larm där vi hjälper alla i nödsituationer, säger Petter Yderfors.

Petter Yderfors, skeppare på sjöräddningen i Västerås. Foto: SVT/Emma Larsson

Han berättar också att det vanligaste just nu är bogseringar som inte är så allvarliga, ofta orsakade av maskinhaveri eller en grundstötning.

Består av frivilliga personer

I Västerås består sjöräddningen av ett tjugotal frivilliga personer. De är tre jour-lag som turas om att ha jour var tredje vecka. De frivilliga personerna har arbeten på sidan av sjöräddningen och rycker ut när det behövs.

– Man får pussla och trixa lite med sin arbetstid men det går bra tycker jag, säger Monika Söder, besättningsman på sjöräddningen i Västerås. 

Monika Söder, besättningsman på sjöräddningen i Västerås. Foto: SVT/Emma Larsson

”Ha koll på vädret”

Nu inför midsommar och semestrarna när många människor tar sig ut på vattnet tycker sjöräddningen det är viktigt att vara väl förberedd. Både Petter Yderfors och Monika Söder säger att det är viktigt att avstå från alkohol om man ska vara ute på vattnet men man behöver också tänka på en del andra saker.

– Titta främst på vädret och ha koll på vad som händer med det, ha sjökort med, ha flytväst på och ha mobilen i ett vattentätt fodral så att man kan larma ifall det behövs, säger Monika Söder. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.