Nya regler om körförbud vid obetalda parkeringsböter – detta gäller

Publicerad

Sedan 1 januari gäller nya regler för den som inte betalar sina parkeringsböter. För den som har obetalda parkeringsböter på minst 5 000 kronor på ett och samma fordon gäller nu körförbud.

– Det handlar inte om att vi vill jaga gemene man, säger Magnus Svensson, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen.

Enligt Magnus Svensson, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen, handlar de nya reglerna om att skapa en preventiv effekt och försvåra för de som systematiskt vill förskingra, som exempelvis bilmålvakter. Det handlar inte om att sätta dit gemene man.

– Snarare tvärt om, att folk får upp ögonen för fordonets skulder och att man blir mer uppmärksam på dem, säger han.

För att ett fordon ska omfattas av körförbud till följd av obetalda parkeringsböter krävs – förutom 5 000 kronor i obetalda böter och påminnelseavgifter – att minst sex månader har passerat sedan hela beloppet skulle ha varit betalt.

Men det finns ett undantag.

– Om fordonet byter ägare innan förbudet har inträtt – även om skulden är mer än 5 000 kronor – nollställs skulden i samband med ägarbytet, säger Magnus Svensson.

Om ägarbytet istället sker efter att ett körförbud har ålagts fordonet, är det den tidigare ägaren som är betalningsskyldig.

• ... ett fordon som ålagts med körförbud till följd av obetalda parkeringsböter endast får användas igen när avgifterna är betalda.

• ... om fordonet används trots att körförbud gäller, har polisen rätt att omhänderta fordonets registreringsskylt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer