Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Patienterna kan beställa maten själva genom att scanna en QR-kod. Det går också att välja serveringstid och målet är att patienten ska få äta när den själv vill. Foto: Christoffer Söderman/SVT

Nu kan patienter beställa mat med mobilen på sjukhusen i Västmanland

Publicerad

Region Västmanland har infört digital meny och måltidsbeställning för sjukhuspatienter. Med till exempel mobiltelefonen kan patienterna själva välja det som de är sugna på för stunden.

– Vi såg faktiskt att patienterna åt lite mer, säger verksamhetschefen Christine Jirving.

Varje dag beställs det ungefär 750 måltider fördelat på lunch och middag på sjukhusen i länet. Köttbullar med potatismos och gräddsås är den rätt som beställs oftast. Sedan i juni går det nu att som patient själv beställa med den digitala menyn.

– Under pilotfasen beställde cirka 20 procent av patienterna själva. Resten fick hjälp av personalen via avdelningens ipad, säger Christine Jirving.

Sparar pengar

I applikationen finns näringsinnehåll tillgängligt för både patient och personal. Det går även att filtrera om man har vissa allergier eller om man behöver lättuggad mat. Att utveckla systemet har kostat drygt 900 000 kronor.

– När man använder det här digitala verktyget såg vi att man sparar in ungefär två timmars arbetstid per vecka och avdelning. Både för vården och köken. När det översätts i pengar så är det 1,3 miljoner kronor som sparas per år, säger Christine Jirving.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.