Tåg i Bergslagens byter operatör. Från december 2023 kör inte längre SJ bolagets tåg utan det uppdraget går till VR Sverige AB. Foto: SVT

Nu ska det gå som på räls – Tåg i Bergslagen byter operatör

Uppdaterad
Publicerad

Tåg i Bergslagen har skrivit avtal med en ny operatör, VR Sverige AB. Avtalet är på tio år med start den 10 december 2023.

Enligt projektledaren för upphandlingen var inte bara priset avgörande – utan också en högre kvalitet.

SVT har tidigare rapporterat om förseningar och inställda tåg på Bergslagspendeln. Under 2021 ställdes en fjärdedel av alla planerade avgångar in. Men det här ska enligt Tåg i Bergslagen inte vara orsaken till bytet av operatör.

– Nej, det här har ingenting med tidigare problem att göra, utan avtalet gick helt enkelt ut, säger Mats Eklund som är projektledare för upphandlingen.

Men avtalet ska säkra en högre kvalitet.

– Ja, vi har lagt stort fokus på att det ska finnas tillräckligt med förare, samt ställt högre krav när det gäller puntlighet och regularitet.

Nuvarande operatör SJ fortsätter köra tågen till december 2023.

Så vanligt är det med förseningar och inställda tåg på sträckan Västerås–Fagersta–Ludvika

VR Sverige

VR Sverige AB, tidigare Arriva Sverige AB, ägs av det finländska statliga järnvägsföretaget VR Group, och har bland annat även uppdrag att köra Östgötapendeln och Pågatåg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.