Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Ida-Maria Rydberg, näringslivschef i Kungsör, berättar om de nya bostäderna. Foto: Cecilia Eriksson/SVT

Nu ska Kungsör få 100 nya bostäder: ”Hög inflyttning”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen togs det allra första spadtaget för 100 nya bostäder på området Runnabäcken 2 i Kungsör. Anledningen till byggandet är att kommunen upplever en hög inflyttning.

– Det kommer att bli olika typer av bostäder, berättar Ida-Maria Rydberg, näringslivschef i Kungsör.

Området som det nu ska byggas bostäder på har Kungsörs kommun tidigare arrenderat ut till en bonde. Men nu har startskottet för nya bostäder tagits, genom ett spadtag.

– Vi har jobbat med och diskuterat den här ytan i många år, berättar kommunalrådet Mikael Peterson (S), som var en av dem som satte spaden i marken.

Kommunen ska växa

Det nya området Runnabäcken 2 är 100 000 kvadratmeter stort. Här kommer inte enbart nya hus och lägenheter att uppföras, utan nya gator kommer att ta form med gatubelysning och grönytor och så ska det förberedas för vatten och el.

De nya bostäderna är en del av målet att kommunen ska växa med fler invånare.

– Vårt mål är att växa till 9 000 invånare. Vi har haft ett antal villatomter, framförallt i Skillinge där vi har sjönära tomter, där det byggts nyligen, och fler boenden i närheten av det här området är på gång, berättar Mikael Peterson (S).

Inflyttning i de första bostäderna på Runnabäcken 2 är planerad till våren 2024.

Följ med in i klippet där Kungsörs näringslivschef Ida-Maria Rydberg svarar på tre frågor om de nya bostäderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.