I klippet svarar regionordförande Denise Norström (S) på varför inte samtalen har förts innan beslutet om nedläggningen togs. Foto: Melker Blomberg/SVT

Efter nedläggningsbeslutet: Regionen ska prata om Västerås flygplats med stadens politiker

Uppdaterad
Publicerad

Den 4 september beslutade kommunfullmäktige i Västerås att flygplatsen ska läggas ner. Nu vill Region Västmanland samtala med kommunen om vad nedläggningen betyder för regionen.

– Det handlar om att vi måste förhålla oss till det beslut som fattats av fullmäktige i Västerås. Det finns härmed en anledning att inleda samtal om de delar som eventuellt har en påverkan på vår verksamhet under och efter avvecklingen, säger Denise Norström (S), regionstyrelsens ordförande.

Oppositionen: ”Ser det som en seger”

I ett pressmeddelande skriver Moderaternas regionråd i opposition Tomas Högström att beslutet om samtalen är framtvingat av Moderaterna.

Enligt Högström avslogs Moderaternas förslag om samtal för att sedan förelås på nytt av regionen.

– Som moderat i ett rött län som Västmanland får man sällan erkännande för bra initiativ. Jag tar det ändå som en seger med tanke på det motstånd emot samtal med staden som genomsyrat regionledningen, säger Tomas Högström i pressmeddelandet.

S: ”Klampar inte in i Västerås kompetensområde”

Regionordförande Denise Norström (S) motsätter sig Moderaternas uppfattning om saken. Hon vill skilja på frågeställningarna som ska ställas till Västerås stad och menar att förhållningssättet skiljer sig.

– Det är viktigt att hålla isär. Vi vill prata om hur nedläggningen påverkar vår verksamhet, oppositionen vill prata om flygplatsens framtid. Det är och förblir Västerås huvudfråga och vi klampar inte in i deras kompetensområde, säger Denise Norström till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.