Kenneth Östberg (S), regionråd Västmanland, ansvarig för sjukhusvård. Foto: Melker Blomberg/SVT

Nu ska rehabiliteringen för cancerpatienter bli bättre

Publicerad

Redan idag får cancerpatienter i Västmanland en behandlingsplan som inkluderar rehabilitering: men nu vill man att den ska bli bättre.

Kenneth Östberg (S) är regionråd med ansvar för sjukhusvård i Region Västmanland. Han berättar att man just nu tittar på de förbättringar som kan göras för rehabiliteringen för cancerpatienter i Västmanland:

– Vi gör just nu en GAP-analys för att se hur vårt arbete skiljer sig från de riktlinjer som finns. Den ska nu presenteras till verksamheten och slutredovisats i december. Så vi tittar också på de förbättringar vi kan göra, säger Kenneth Östberg.

Fler drabbade överlever – men eftervården brister

Allt fler i Sverige drabbas av cancer, samtidigt som fler överlever sin sjukdom. Men medan vården blir bättre på att bota sjukdomen hänger eftervården inte med.

Som SVT rapporterat får bara vissa rehabilitering efter sin cancersjukdom, och för de som får det avgör slumpen i vilken form det blir enligt överläkare.

Arbetsterapeuter och sexologer

Region Västmanland jobbar nu aktivt med frågan, för att se vilka resurser som kan behövas sättas in.

– Dels har vi avsatt vissa resurser från politikens håll men vi har också hittat områden där vi behöver utvecklas ytterligare. Det vi har flaggat upp lite för är tillexempel att vi skulle behöva anställa arbetsterapeuter och sexologer. Vi jobbar hårt med frågan: det här är en väldigt utsatt patientgrupp, säger Kenneth Östberg. 

Avgörande för patienten

Hur viktigt är det att rehabiliteringen funkar?

– Det är ju helt avgörande för patienten, för det är klart att för patienten är det här det mest dramatiska som händer i ens liv. Mycket handlar om att vi gör ett bra omhändertagande i diagnos men också i rehabiliteringen och i omhändertagandet där, så det är klart att det är viktigt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.