Ann-Sofia Eriksson och Christina Karlsson är socialsekreterare på barn- och ungdomskontoret i Västerås. Foto: Jenny Berggren/SVT

Nu ska socialtjänsten i Västerås fasa ut konsulterna

Publicerad

Under året ska socialtjänsten i Västerås börja fasa ut de inhyrda konsulterna allt mer. Ett hårt jobb för att bättra situationen och för socialsekreterarna har gett resultat. Nu lyckas man både behålla och rekrytera egen behörig personal.

– Vi håller på att trappa ner konsulterna och fasa ut dem mer och mer under 2019. Konsultavtalen har också omförhandlats så de konsulter som är inne nu kostar mindre än tidigare, berättar Anna Kropp, personalchef individ- och familjeförvaltningen.

Pratades om kris

Socialtjänsten i Västerås har haft stora problem under längre tid, för några år sedan pratades det om kris.

Personalomsättningen har varit hög, vakanserna många och notorna för inhyrda konsulter höga.

Det har varit svårt att rekrytera och Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg har kritiserat och flera gånger hotat med miljonviten.

Lyckas rekrytera till 96 procent 

– Det vi behövde göra, det var egentligen att kartlägga, sätta strukturer för det vi gör och planera att göra rätt saker, säger Anna Kropp.

2018 lyckades individ och familjeförvaltningen rekrytera på första försöket i 96 procent av fallen, halvera personalomsättningen från 17 till 8,6 procent samt minska sjukfrånvaron med 1,5 procent.

Istället för att satsa på arbetstidsförkortning som i vissa andra kommuner, har Västerås bland annat fokuserat på sitt arbetsgivarvarumärke och på arbetstyngdsmätningar.

Se mer från socialkontoret i Västerås i klippet.

– Vi har kommit jättelångt. Vi har mycket lättare att rekrytera och behålla våra medarbetare, säger Anna Kropp, personalchef individ- och familjeförvaltningen.

Kostnader för socionomkonsulter

2015: 13 823 000kr

2016: 2 904 000kr

2017: 27 720 000kr

2018: 31 476 000kr

Källa: Individ- och familjeförvaltningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.