Foto: Melker Blomberg, SVT

Maria blev utbränd – nu vill hon hjälpa andra som drabbas

Uppdaterad
Publicerad

Hon har sett många av sina kollegor bli utbrända. Till sist var hon själv en som drabbades. Nu har västeråsaren Maria Ergül startat en riksorganisation som sätter fokus på utbrändhet.

Maria Ergül har över tio år jobbat som HR-chef på stora företag. Efter att hon bevittnade en mycket hög stressnivå bland de anställda och själv blev drabbad av utmattning insåg hon att hjälp var svår att få.

– Folk blir sjukskrivna och lämnas åt sitt öde. Det är så verkligheten ser ut, säger Maria Ergül.

Rehabilitering viktigt

Till sist har Maria sagt upp sig från sitt chefsjobb för att kunna bli frisk igen.

När hon många månader senare blev bättre bestämde hon sig för att starta den ideella riksorganisationen ”Vägra väggen”. Hon vill via organisationen samla in pengar som bland annat ska gå till forskning.

– Dessutom kommer vi att erbjuda ekonomiskt rehabiliteringsstöd för de drabbade. Eftersom det är just det som är viktigt när man är utbränd – att få bra rehabilitering för att kunna återvända till livet, säger Maria Ergül.

Hoppas påverka politikerna

Maria hoppas på att initiativet ska bli så pass stort att även politikerna ska få upp ögonen för problematiken.

– Jag anser att varje sjukskrivning på grund av utbrändhet är ett misslyckande av samhället, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.