Foto: svt

Solen väcker ormarna i Asköviken

Publicerad

Ett säkert vårtecken är att ormarna börjar röra på sig. Och om du vill titta på både snok och huggorm finns det ofta goda chanser en kort bilresa från Västerås.

Naturreservatet Asköviken-Tidö är känt för sitt rika fågelliv. Men också för att man på våren har stora chanser att få se mycket orm. Området som har en blandning med stenrösen, skog, gräs och närheten till vatten är ett känt tillhåll för just orm. Och nu på våren är tiden att se dem.

Huggorm och snok

– Störst chans att se ormar just nu har du om du går stigen mellan utsiktsplattformen vid Rastisängen och fågeltornet vid Askö. Har du tur kanske du får se både huggorm och snok längs den sträckan, säger Mats Harrysson som är reservatsförvaltare.

Viktigt att tänka på om man vill se orm är att välja en dag med mycket sol och att röra sig försiktigt i markerna för att inte skrämma iväg dem. Alla ormar är fridlysta och det är förbjudet att döda, skada eller fånga ormar eller att ta deras ägg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.