Ny modernare lag ska skydda våra djur

Uppdaterad
Publicerad

1 april fick Sverige en ny djurskyddslag. Saker som för många ses som självklarheter står nu inskrivet i lagboken, som att man inte får överge sin katt efter sommaren.

Den nya djurskyddslagen syftar till att säkerställa ett gott djurskydd och främja en god djurvälfärd och respekt för djur. Bland annat stärks skyddet för djur som tävlar och det införs ett förbud mot att överge djur.

– Djur är inte längre bara en sak, utan en varelse med ett eget värde, säger Emma Svensson, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Västmanland.

Emma Svensson, djurskyddshandläggare, Länsstyrelsen Västmanland Foto: Robert Gustavsson/SVT

Andra viktiga nyheter i lagen är ett uttryckligt krav på kompetens för alla som tar hand om djur.

– Det bli tydligare vad som är tillåtet och inte. Det blir även lättare för oss när vi kommer ut, att förklara varför vi måste göra vissa saker, säger Emma Svensson, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Västmanland.

Hur kommer den nya lagen att påverka tror du?

– Det är svårt att säga vilka effekter det ger, men jag tror definitivt att det kommer att öka djurens värde på längre sikt, säger Emma Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.