Historien om Maja – katten som ändrade lagen

Uppdaterad
Publicerad

Nu blir det möjligt för vårdpersonal att anmäla misstänkt vanvård av djur utan att bryta mot sekretesslagen. Från och med den första april finns den nya lagen Lex Maja.

Lagen är uppkallad efter katten Maja som svalt ihjäl när hennes ägare åkte in på sjukhus. Ägaren hade hemtjänst, men de valde att inte informera till länsstyrelsen om sjukhusvistelsen, eftersom man då skulle bryta mot tystnadsplikten.

Efter elva dagar utan vatten och mat gav till slut Maja upp. Men med den nya lagen “Lex Maja“ är det tillåtet för vårdpersonal att  bryta mot tystnadsplikten, just när det gäller djur. Nu kan de anmäla till polisen eller Länsstyrelsen om de vet att ett djur far illa hos någon.

Gäller alla husdjur

Lagen gäller naturligtvis alla husdjur och inte bara katter. Men vissa djur – som katter och hundar – har utsätts oftare och kanske är de i störst behov av lagändringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.