Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gun Skarin är miljöinspektör på bygg- och miljöförvaltningen på Hallstahammars kommun Foto: SVT

Ny gödselplatta ger Hallstahammars miljöinspektörer att göra: ”Hittills är allt i sin ordning”

Uppdaterad
Publicerad

Bygg- och miljöförvaltningen på Hallstahammars kommun har tillsynsansvar för den 100 gånger 100 meter stora gödselplatta som just nu byggs i Tränsta, och de får en hel del samtal och frågor.
– Vi har koll, meddelar miljöinspektör Gun Skarin.

– Hittills har allt gått enligt paragraferna och vi följer utvecklingen noggrant, fortsätter hon.

I klippet berättar hon bland annat att företaget har skyldighet att rapportera till kommunen om de får mycket klagomål och vad de tänker göra åt det.

Att gödselplattan som anläggs i Tränsta mellan Hallstahammar och Köping väcker frågor och oro märker även bygg- och miljöförvaltningen. De får en hel del telefonsamtal och besök från personer som undrar och begär ut handlingar kring processen.

Inget ”farligt avfall”

– Trots att det rör sig om gödsel, slam och annat som inte klassas som farligt avfall hamnar verksamheten under kategorin miljöfarlig verksamhet. Därför har företaget anmälningsansvar och skyldigheter att redovisa till kommunen, förklarar Gun Skarin.

Det har de gjort enligt regelverket och också fått en lista på krav från kommunen, på saker de behöver ordna, ta hänsyn till och göra.

– Som vi ser det är det ju bättre att det lagras på plattan än direkt på marken, säger miljöinspektör Gun Skarin.

På torsdagskvällen samlades ett 40-tal boende och andra intresserade för att diskutera den nya gödselplattan i bygden. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer