Foto: SVT

Ny plan ska hjälpa Mälaren

Uppdaterad
Publicerad

Miljögifter och övergödning gör att vattnet i Mälaren inte håller rätt kvalitetsnivå. Lösningen på problemen kan vara en ny vattenplan.

Mälarens klassas enligt miljöbalken som ett särskilt värdefullt område. Trots det så når vattenkvalitén inte upp till statusen ”god”. Istället klassas det som ”måttlig kvalitet”, alltså nivån strax därunder.

Den försämrade statusen beror på miljögifter och övergödning. Miljögifterna som kommer från omgivningen såsom industrier, medicinrester, dagvatten som smutsats ner av olja från exempelvis bilar.

– Vi måste vi komma till rätta med det, jordbruket står för en stor del av övergödningen men även dagvattnet har betydelse, säger David Linderfelt som är vattensamordnare på Västerås Stad. Vi jobbar med avloppen och ställer krav på landsbygden att det ska vara ordenliga avlopp där. Vi behöver rena från dagvattnet och bygga dammar.

Invånarna i Västerås kan bidra
Enligt David Linderfelt kan även invånarna bidra till att öka vattenkvalitén. Om man har en båt ska man tänka på att man ska tömma sin latrin i de anläggningar som finns. Något det också snart kommer bli lag på.

Sedan kan man också tänka på att inte tvätta bilen ute på garageuppfarten utan tvättar istället bilen på biltvättsanläggningar. Allt för att bidra till en bättre miljö.

– Det gäller att hela tiden minska riskerna för framtidens generationer. Vi behöver komma tillrätta med statusen så vi får god status på Mälarens vatten, säger David Linderfelt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer