Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vårdskulden ska jobbas ned genom ett operationscentrum i Köping. Det var en av punkterna när Denise Norström (S), Lina Eriksson (L) och Barbro Larsson (C) presenterade regionplan och budgetförslaget för Region Västmanland 2021-2023. Foto: Melker Blomberg/SVT

Ny budget i pandemitider: IVA byggs ut och nära vård prioriteras i Region Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

På en presskonferens under måndagen presenterade region Västmanlands styrande majoritet sitt förslag på budget kommande år och regionens plan framåt.

Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet stakar i dokumentet ut vägen för regionen framåt. Budgeten påverkas av pandemin på många sätt.

Den består av många statsbidrag, både riktade och generella. Nära vård och digitalisering är en av regionens prioriterade satsningar enligt regionstyrelsens ordförande Denise Norström (S).

– Vården ska möta patienten i digitala möten därför att det finns en smittorisk. Det är väldigt många tekniska lösningar just nu, det har exploderat det senaste halvåret-året, säger hon.

IVA byggs ut

Fler intensivvårdsplatser är en av regionens prioriteringar. För att möta ett eventuellt ökat tryck framöver på IVA på grund av pandemin jobbar man för att bygga ut kapaciteten för de allra svårast sjuka.

Det ska även göra att operationsavdelningar inte ska behöva göras om till intensivvårdsplatser framöver.

Operationer och behandlingar har ställts in, hur ska ni ta igen vårdskulden?

– Vi ställer om inom operation. Vi kommer att bygga ett särskilt operationscentrum i Köping för planerade operationer, säger Denise Norström.

Allvarlig ekonomisk situation

Regionen skriver att den ekonomiska situationen framåt är allvarlig på grund av pandemins effekter. Sjunkande skatteintäkter, minskat kollektivåkande och en osäker arbetsmarknad bidrar till det. Många företag bedöms gå i konkurs framöver.

– Våra skatteintäkter kommer att sjunka men samtidigt jobbar vi med att stötta företagen. Vi ser till att det finns lån och jobbar med kreativa lösningar, säger Denise Norström.

Psykisk ohälsa

Det finns en större risk för psykisk ohälsa framöver, på grund av isolering och att människor mister jobbet eller inte hittar ett nytt jobb, enligt Barbro Larsson (C), regionråd med ansvar för psykiatri och folkhälsa.

Har ni avsatt medel för en ökad psykisk ohälsa i budgeten?

– Det finns ett statsbidrag för psykisk hälsa på 39 miljoner och därifrån kan man ta pengar för punktinsatser, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer