Foto: SVT

Roterande sängar och robotduschar i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

En roterande säng eller en automatiserad duschkabin. Tillsammans med användare, personal och innovatörer testar Västerås stad nya uppfinningar för att lösa problem i vardagen på äldreboenden i Skultuna och Västerås.

– Med hjälp av användare och personal inom vård och omsorg har vi identifierat problemområden som vi nu försöker hitta lösningar på. Att få upp benen i sängen på egen hand när man vill lägga sig och vila är ett sådant område. Liksom att kunna duscha mer självständigt, säger projektledaren Elisabeth Kjellin i ett pressmeddelande från Västerås stad.

Roterande säng

Den ena uppfinningen är en säng som testas under fyra månader av personer som bor på Fatburens äldreboende i Västerås. Sängen gör att den som har svårt att ta sig i och ur sängen själv kan klara det utan att behöva anstränga sig. Med hjälp av en fjärrkontroll körs sängen upp i stolsposition och roteras vinkelrätt ut mot rummet. Det underlättar både urstigningen och en eventuell överflyttning till exempelvis rullstol.

– Tidigare var det svårt för mig att ta mig i och ur sängen. Jag behövde dra mig längs kanten, rulla runt och häva mig upp. Det sliter på kroppen, säger Jan Andersson, som bor på Fatburens äldreboende och testar sängen i några månader.

– Sängen underlättar också för oss som är personal. Vi behöver inte göra tunga lyft eller böja oss ner när vi till exempel ska sätta på Jan skorna, säger Leila Nordström, undersköterska och aktivitetsledare på Fatburens äldreboende.

Automatiserad duschkabin

Den andra uppfinningen är en automatiserad duschkabin som testas på Vallonens äldreboende i Skultuna. Duschen har en ergonomisk stol som skjuts ut ur duschkabinen. Den som ska duscha sätter sig i stolen och åker med den in i kabinen. Med enkla knapptryckningar kan man själv styra temperatur, mängden tvål och val av duschområde på kroppen.

– Den automatiserade duschlösningen skapar frihetskänsla, eftersom den ger möjlighet att klara sin personliga hygien mer självständigt. Integriteten blir större och självkänslan stärks. En av dem som har testat duschen här hos oss tyckte att det var så skönt att själv kunna bestämma hur länge hon skulle duscha. Det gjorde mig så glad att se hennes glädje, säger Katarina Hellstrand, undersköterska på Vallonens äldreboende.

Utvärdering

– Vi kommer att noga utvärdera testerna med duschkabinen och sängen, för att ta reda på vilken målgrupp de är relevanta för, om det är tekniska lösningar som innebär att användaren kan bli mer självständig och på vilket sätt de underlättar personalens arbetssituation, säger Elisabeth Kjellin. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.