Hälsan bland elever i årskurs nio i Mellansverige skiljer sig stort. Foto: TT

Ny undersökning visar: Heterosexuella killar mår bäst

Uppdaterad
Publicerad

Psykiska hälsan bland elever i årskurs nio i Mellansverige skiljer sig stort. Den som mår bäst är kille, heterosexuell, utan någon funktionsnedsättning och behöver inte oroa sig för familjens ekonomi.

Det framkommer i en undersökning om hälsan hos unga uppdelat på kön, socioekonomiska förhållanden, funktionsnedsättningar och sexuell läggning.

Resultatet baserar sig på enkätsvar från 9 512 elever i årskurs 9 i Örebro län, Västmanland, Sörmland och Uppsala län. Undersökningarna genomfördes 2017.

– Det unika med den här rapporten är att vi fokuserar på skillnader i hälsa mellan olika grupper snarare än på nivåerna som sådana, säger Fredrik Söderqvist, epidemiolog vid Region Västmanland i ett pressmeddelande.

Skillnaderna i hälsa mellan tjejer och killar har ökat

I undersökningen kan man även se att skillnaderna i hälsa mellan tjejer och killar har ökat över tid och en oro för familjens ekonomi har ett särskilt starkt samband med hur unga mår idag.

– Undersökningens resultat kan användas för att rikta hälsofrämjande insatser till rätt grupper av unga. Det är också ett diskussionsunderlag. I Sverige vill vi att alla barn ska ha samma chans att må bra oavsett bakgrund. Det är beklämmande att se hur tidigt ojämlikheterna sätter sig, säger folkhälsoplanerare Malin Udén i ett pressmeddelande.

Så här ser några av skillnaderna ut mellan olika grupper:

  • Av de som inte är oroliga för familjens ekonomi mår 83 procent bra, bland de som är ganska/mycket oroliga mår 48 procent bra.
  • 76 procent bland de som är hetero mår bra, bland de som är bisexuella mår 41 procent bra.
  • Av de som inte har någon funktionsnedsättning mår 78 procent bra, bland de som har två eller flera funktionsnedsättningar mår 54 procent bra.
  • 83 procent av killarna mår bra, mot 64 procent av tjejerna.

Källa: Region Västmanland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.